Захарова: ООН даде "зелена светлина" на Киев да обстрелва АЕЦ "Запорожие"

Светът знае как да се справи с авария в АЕЦ, но цената за това е огромна, подчерта говорителят на руското МВнР

10.08.2022 | 10:31 Редактор: Елеонора Танева
Захарова: ООН даде

Решението на отдела по сигурността на секретариата на ООН да блокира посещението на мисията на Международната агенция за атомна енергия в Запорожката атомна електроцентрала беше безотговорно и даде "зелена светлина" на Киев да започне обстрел на съоръжението. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова пред радио Sputnik.

"Решението слага началото на цяла верига от разрушителни събития. Самото посещение и проверката не се състоя. Режимът в Киев прие това като абсолютна "зелена светлина" за действията си и започна да обстрелва Запорожката атомна електроцентрала. Това не са просто необмислени действия, това са безотговорни действия", коментира Захарова, цитирана от ТАСС.

Дипломатът посочи, че секретариатът на ООН трябва да разбере, че светът върви по ръба. 

"Това не са опасни експерименти, които учените правят в името на мира, развитието, търсенето на алтернативни източници на енергия. Това са престъпните действия на киевския режим като част от неговата абсолютно беззаконна дейност, която е разрушителна. Последствията няма да бъдат ограничени от никакви географски граници. Много добре помним какво представляват авариите в атомните електроцентрали. Това са последствията, с които светът знае как да се справя, но цената за това е огромна", подчерта Захарова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК