След забраната за абортите: Сенатор поиска задължителна вазектомия за всички мъже

"Ако ще контролираме телата на жените, може и да отидем докрай с авторитаризма", написа Джон Макколистър

11.08.2022 | 18:05 Редактор: Искра Ангелова

Сенатор-републиканец от Небраска със скандална публикация срещу отмяната на правото на аборт в Съединените щати. С пост в Twitter той поиска задължителна вазектомия за всички мъже в щата. В следваща публикация уточнява, че би било смешно, ако правителството не казва на жените какво да правят с телата си.

"Предлагам парично възнаграждение за хората, които издадат на властите мъжете, които не искат да се подложат на мярката. Ако ще контролираме телата на жените, може и да отидем докрай с авторитаризма", написа Джон Макколистър.

В следващ пост сенаторът уточнява, че очевидно написаното от него не е сериозно. 

"Това е толкова смешно, колкото и правителството да казва на жените какво да правят със собственото си тяло. Истинските републиканци подкрепят правото на избор", допълва той.

В свои интервюта републиканецът неведнъж е заявявал, че държавата не трябва да застава между една жена и нейния лекар. Според него абортите не трябва да се забранят, а ограничат чрез повече програми за планирано родителство и контрол на раждаемостта. 

Туитувете на сенатора бяха публикувани в същия ден, в който губернаторът на Небраска Пийт Рикетс разкри, че няма да има сесия за гласуване на 12-седмична забрана на абортите.

Едва 30 сенатори са подкрепили предложението, което е по-малко от необходимото. 

Поддръжниците на правата на жените приемат случилото се за победа.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК