Бурни реакции в САЩ след решението на Върховния съд да отмени правото на аборт

Веднага след произнасянето на решението избухнаха протести

25.06.2022 | 14:21 Редактор: Теодора Патронова

Вълна от реакции след решението на Върховния съд в Съединените щати да отмени правото на аборт. Така на практика, отделните щати вече ще имат правото да забраняват абортите. В някои от тях клиники започнаха да затварят, а президентът нарече решението "трагична грешка".

До тук се стигна след като най-висшата инстанция отмени решение от 1973 година по делото "Роу срещу Уейд", което се приемаше като ключово за правата на жените. Остра реакция дойде веднага и от американския президент.

"Това е един тъжен ден за страната, но това не означава, че битката е приключила", заяви Джо Байдън.

Той обеща да работи за правото на жените да пътуват, за да правят аборти в щати, където процедурата е законна, както и за достъпа на жените до контрацепция. Байдън призова хората да излязат на междинните избори за конгрес през ноември и да изберат законодатели, които са склонни да застанат зад абортите.

Едва трима съдии либерали от деветимата пожизнени магистрати изразиха несъгласие с решението. Американският Конгрес също се раздели. Лидерът на републиканците заяви, че случилото се е "историческа победа за Конституцията и най-уязвимите в нашето общество. Председателят на Камарата на представителите нападна републиканците.

Веднага след произнасянето на решението избухнаха протести. Във Финикс, щата Аризона, полицията разпръсна събралите се със сълзотворен газ. Клиника за аборти в Арканзас вече затвори, а служителите се обаждаха на жените с насрочени часове да им кажат, че те се отменят. 

На практика решението бележи най-значителното ограничаване на вече установени конституционни права в историята на съда. И означава, че около 36 милиона жени в репродуктивна възраст няма да имат право на аборт дори и след случай на насилие.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
1 rate up comment rate down comment 1
Иванчо на Марийка
преди 1 година
Има ли светлина на края на тунела? Оказа се ,че в Америка има заченки на здрав разум и добрите не са толкова слаби колкото си мислим. Сигнализирай за неуместен коментар