САЩ отмениха конституционната защита за абортите, Байдън и Тръмп с полюсни реакции

Решението ще позволи на повече от половината щати да забранят абортите

24.06.2022 | 21:10 Редактор: Елеонора Танева

Върховният съд на САЩ премахна конституционната защита за абортите, която беше в сила от близо 50 години. Решението на магистратите да отменят решението по т.нар. дело "Роу срещу Уейд" от 1973 г. е прецедент, който ще позволи на повече от половината щати да забранят абортите. 

Първите ограничения ще влязат в сила в 13 щата с така наречените закони за задействане, където новият режим може да влезе в сила в автоматично. Някои задействат закони за забрана на абортите почти напълно. Други ще ги забранят след шестата или 15-ата седмица след забременяването. Президентът Джо Байдън нарече решението трагична грешка и обяви, че Белият дом ще защити правото на жените да пътуват до друг щат за аборт, ако в техния това бъде забранено.

"Днес е тъжен ден за нашата страна, но не означава, че борбата е приключила. Животът и здравето на жените у нас вече са в риск. Не се заблуждавайте. Днешното решение е кулминацията на умишлените усилия в продължение на десетилетия за нарушаване на баланса на правото", заяви президентът джо Байдън.

Бившият президент Доналд Тръмп заяви пред "Фокс нюз", че "анулирането на правото на аборт от Върховния съд отговаря на божията воля". Той каза, че решението на съда следва Конституцията и връща всичко на нивото на щатите, както винаги е трябвало да бъде.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК