Задава ли се нов конфликт между Косово и Сърбия?

Етническите сърби съставляват 5% от 1,8-милионното население на Косово

10.08.2022 | 22:42 Редактор: Петя Кръстева
Задава ли се нов конфликт между Косово и Сърбия?

Косово се подготвя да отговори на възможно нападение от Сърбия, тъй като задълбочаващият се конфликт със сръбското малцинство може да доведе до нов въоръжени размирици, заяви премиерът на страната Албин Курти в интервю за Ройтерс.

Напрежението между Сърбия и Косово избухна отново по-рано този месец, когато Прищина съобщи, че ще задължи живеещите на север сърби, които са подкрепяни от Белград и не признават институциите на Косово, да започнат да използват издадени в Прищина регистрационни табели на автомобилите.

Положението се успокои, след като Курти, под натиска на САЩ и ЕС, се съгласи да отложи правилото за регистрационните табели до 1 септември. Пътните блокади, поставени от сърбите, бяха премахнати под наблюдението на мироопазващите сили на НАТО.

"Не трябва да изключваме възможността тези агресивни политики на Белград да се превърнат и в нападение срещу Косово по един или друг начин", коментира Курти, като подчерта, че не се страхуват.

"Не казвам, че те ще ни нападнат тази или следващата седмица, но би било напълно безотговорно да изключваме възможността за засилване на напрежението и нови конфликти", категоричен бе той.

Балканската страна получи независимост от Сърбия през 2008 г. Етническите сърби съставляват 5% от 1,8-милионното население на Косово, 90 на сто от което са етнически албанци.

Около 50 хил. от тях живеят в Северно Косово близо до границата със Сърбия, а останалите 40 хил. - северно от река Ибър, заради което използват издадени от правителството на Косово регистрационни табели.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК