Кризата е в напомнянето на Вучич, че различията между Сърбия и Косово не са решени

На фона на възникналото напрежение между двете държави Атина се опитва да помогне на страните да се разберат

03.08.2022 | 16:50 Редактор: Ирена Бакърджиева
Кризата е в напомнянето на Вучич, че различията между Сърбия и Косово не са решени

На фона на възникналото през последните няколко дни напрежение между косовските власти и Сърбия, Атина се опитва по различни начини да помогне на двете страни да се разберат, като в същото време подобрява сътрудничеството си с Прищина. Това съобщава гръцкото издание "Катимерини".

Ситуацията в Северно Косово, въпреки бързата намеса на западните сили, показва, как могат да се развият многобройните нерешени проблеми на Западните Балкани.

Според някои анализатори кризата до голяма степен се корени в опита на сръбския президент Александър Вучич и косовските власти да напомнят на света, че различията между Белград и частично международно признатата единица, представлявана от Прищина, далеч не са решени.

Отношенията на Атина с Прищина зависят до голяма степен от Тирана и гръцко-албанските различия, като защитата на етническото гръцко малцинство в Албания и разграничаването на морските зони са от първостепенно значение за Гърция.

Началото на преговорите за присъединяване на Албания към ЕС ще даде възможност за разрешаване на двустранните спорове. 

"Успехите" на Западните Балкани се ограничават до Северна Македония, която след разрешаването на спора за името с Гърция чрез Преспанското споразумение нормализира отношенията си и с България. Това проправи пътя преди няколко дни за започване на преговори за присъединяване към ЕС", посочва изданието, пише БГНЕС.

Тълкуването на неотдавнашната криза на административната граница между Сърбия и Косово като показателна за рисковете от разпространение на руско-украинския конфликт чрез посредници на Балканите е доста съмнително. Напротив, ситуацията в Босна и Херцеговина напомня, че рискът остава реален. Показателно е, че Дейтънското споразумение от 1995 г. изглежда е изпреварено от развитието на събитията, тъй като федералната структура не работи с образуванията, които съставляват държавата Босна, за запазване на тяхната автономия.

Република Сръбска поддържа много близки отношения с Москва, тъй като е с твърдото убеждение, че Русия е единствената сила, която защитава правата на сърбите. В този контекст призивите за насърчаване на присъединяването на Босна и Херцеговина към ЕС изглеждат по-скоро като пожелание, отколкото като реална перспектива.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК