Деескалация на напрежението в Косово: Правителството отложи мерките по границите

Правителството категорично осъди напрежението и блокадите на магистрали

01.08.2022 | 07:36 Редактор: Ваня Кузманова
Деескалация на напрежението в Косово: Правителството отложи мерките по границите

Властите в Прищина отложиха с месец въвеждането на забраната за влизане със сръбски автомобилни табели и лични документи, която предизвика напрежение в провинцията. Забраната трябваше да влезе в сила от днес. В неделя се стигна до ескалация на напрежението на границата между Косово и Сърбия. 

Полицията в бившата сръбска провинция, която Белград не признава като независима държава, затвори граничните пунктове след като сръбското население блокира пътищата към тях. В град Северна Митровица по-рано бяха пуснати и предупредителни сирени. 

Правителството на Република Косово категорично осъди вчерашното напрежение и блокади на магистрали, както и стрелбата по полицаи от местни въоръжени мъже. Водените от НАТО мироопазващи сили от мисията КФОР в свое изявление определиха ситуацията със сигурността в северната част на Косово като "напрегната", а Русия призова Прищина, САЩ и Европейски съюз да спрат провокациите и да зачитат правата на сърбите в Косово. 

След среща с посланика на САЩ в Косово - Джефри Ховениър, който заяви пред репортери, че е поискал от Прищина прилагането на новия режим да бъде отложено с 30 дни, правителството обеща да направи това и отложи прилагането на двете мерки до 1 септември. Късно снощи сръбският президент Александър Вучич благодари и на руското външно министерство за подкрепата при деескалацията на ситуацията, както и на ръководителя на дипломацията на ЕС Жозеп Борел и на други представители на ЕС за "правилната им реакция".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК