Вучич плаши с нова албанска атака в Косово

"Моля албанците да се вразумят", заяви сръбският президент

31.07.2022 | 21:23 Редактор: Искра Ангелова
Вучич плаши с нова албанска атака в Косово

Положението със сърбите в Косово е изключително сложно. Сърбия никога както днес не е била в по-комплицирана ситуация. Това каза сръбският президент Александър Вучич на извънредна пресконференция в Белград.

Според Вучич "въпреки споразумението властите в Прищина налагат неща, за които нямат право и преди всичко това се отнася за северната част на Косово".

"Те, /косовските албанци, бел.ред./ изпратиха специални части с 21 тона гориво на граничния пункт Ярина и Бърняк, с една, единствена цел, да спрат всички онези, които притежават сръбски лични карти. Тази мярка ще започне да се въвежда тази нощ", каза Вучич.

"Албанците се позовават на Споразумението от 2011г., което предвижда двете държави сами да избират какви документи ще използват гражданите от трети страни за преминаването на административните граници. Някой ще каже, че това не би трябвало да бъде някакъв проблем...Тази забрана обаче не се отнася за сърбите от северната част на Косово, а за преминаващите транзит", поясни той, цитиран от БГНЕС.

Следващият проблем, според Вучич, се отнася за регистрационните номера на автомобилите и решението на Прищина да признава само регистрационните номера, които носят обозначението РКС /Република Косово, бел.ред./.

"Моля албанците да се вразумят, а сърбите да не се подават на провокации, които може да доведат до сблъсъци. Моля, представителите на мощните и великите сили, които признават независимостта на Косово, да обърнат внимание на международното право и да не позволяват защитаваните от тях да предизвикат конфликти. Това е моята молба. Моята голяма молба. Но, веднага искам да предупредя: Няма да има предателство. Сърбия ще победи, ако някой тръгне към преследване и прогонване, малтретиране и избиване на сърби. Сърбия ще победи...Ако албанците не искат мир, тогава Сърбия ще спечели", каза още Вучич.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Златка Евлогиева
преди 1 година
Заставам на страната на Сърбия и казвам браво на сръбският президент за решението му.Сърби,българи,македонци и руснаци също се избиват във Гърция от тукашните със съюзничество с албанци,така също и в България.Българското правителство не предприема мерки за защита на правата на човека и за чужди граждани и за български граждани .Надявам се,че Русия и Сърбия ще променят нещата и ще живеем без старх и с достойнство. Сигнализирай за неуместен коментар