Ще ескалира ли напрежението и ще се стигне ли до инвазия между Китай и Тайван?

Решаваща роля играе морската блокада

06.08.2022 | 08:45 Редактор: Ваня Кузманова
Ще ескалира ли напрежението и ще се стигне ли до инвазия между Китай и Тайван?

Има само един Китай и това е Народната република. И има и Тайван. Това ясно показа посещението на председателката на Камарата на представителите в американския Конгрес Нанси Пелоси.

Докато светът беше в очакване дали Пелоси наистина ще пристигне в Тайпе, Народната република положи всички усилия да попречи на посещението и дори заплаши с ответна военна реакция: официалните власти в Пекин заявиха, че визитата би представлявала атака срещу националния интегритет на Народната република и би поставила под въпрос суверенитета на Пекин. 

Само че дадена теза не се превръща в истина само защото я повтаряш често: Тайван никога не е бил част от основаната през 1949 година Народна република, а Комунистическата партия никога не е имала думата на острова.

Веднага след пристигането си Пелоси заяви, че САЩ ще продължат да подкрепят демокрацията в Тайван. И наистина: в световната класация на демокрациите островът заема осмо място, а в Азия е дори на първо. Никаква база за сравнение с диктатурата в Пекин, която в интернет бива наричана подигравателно "Западна Корея".

Пекин действително обкръжава острова: от 4 до 7 август се провеждат маневри на шест места край Тайван. Армията на Народната република е разположена точно в онези невралгични точки, от които би могла да започне инвазията в Тайван, пише DW.

Във всички сценарии, обсъждани от военните стратези във връзка с евентуална анексия и окупация на Тайван, решаваща роля играе именно морската блокада. А това означава, че ситуацията всеки момент може да ескалира.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
двуличие
преди 1 година
След като дори САЩ твърдят, че има само един Китай, за каква инвазия става въпрос? Така и по всички международни договори! Сигнализирай за неуместен коментар