Китайски кораби и самолети навлязоха в Тайванския пролив, Пекин скочи на Пелоси

Вашингтон излезе с демарш към китайския посланик

05.08.2022 | 13:56 Редактор: Искра Ангелова

Напрежението между Съединените щати и Китай нарасна още повече след изстреляните балистични ракети около Тайван. Пекин обяви, че налага санкции на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси заради посещението ѝ в столицата Тайпе. А китайските военни учения във втория си ден са още по-мащабни.

Поне 10 китайски кораба и 20 самолета пресякоха неофициалната разделителна линия в Тайванския проток между континенталната част на Китай и Тайван, съобщи министерството на отбраната на Тайван. Днес е вторият ден от започналите китайски военни учения около острова.

На този фон - сериозно обвинение от Пекин към Вашингтон - с визитата си в Тайван Нанси Пелоси се е намесила във вътрешните работи на Китай, накърнила е суверенитета и териториалната цялост на страната и е застрашила мира и стабилността в Тайванския проток. Затова и Пекин ѝ налага санкции.

А по-рано Вашингтон излезе с демарш към китайския посланик.

"След действията на Китай, ние извикахме посланика на Китайската народна република в Белия дом, за да обясни провокативните действия на Китай. Това са безотговорни действия и противоречат на нашата дългогодишна цел да поддържаме мира и стабилността", заяви говорителят на Белия Дом Джон Кърби.

Външният министър на Тайван приветства посещението на Нанси Пелоси и го определи като изключително важно.

"Военните учения, започнати от Китай, са силно провокативни. Военните учения са заплаха за мира и стабилността в Азия", коментира Джоузеф Ву.

Китай гледа на Тайван като на отцепила се провинция, която трябва да бъде обединена с континенталната част и то със сила, ако е необходимо.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
Прекаляват
преди 1 година
Кой обяви САЩ за световен защитник на мира? Кои страния бяха попитани за съгласие на това, че си позволяват да изразяват мнение и страна във всеки конфликт. И във всеки конфликт, както и в конкретния техен пратеник е повратната точка за налачо на конфликт! Целия свят трябва да се обедини срещу външната политика на САЩ, която цели вмешателство в проблеми, които не я засягат. Т.е. да си гледа своята територия и работа както целия останал свят прави! Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 0
демагогия
преди 1 година
Америка поддържала мира и сигурността..... Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 1
Аха
преди 1 година
Проблемът е, че Тайван винаги е била част от Китай. Също така не знам какво точно гледа Китай, но няма държава в света която да е признала Тайван. Сигнализирай за неуместен коментар