Игра на нерви: Ще се намесят ли САЩ в конфликта между Китай и Тайван?

Пекин започна най-големите военни учения в историята си

04.08.2022 | 19:12 Редактор: Искра Ангелова

Китай започна най-големите военни учения в историята си около Тайван. Маневрите ще се проведат по въздух и вода, и идват на фона на приключилата визита на Нанси Пелоси.

Игра на нерви. Така експертът по международна сигурност Антони Герасимов определя ескалацията на военното напрежение около Тайван.

"Да, когато става въпрос за подобен дипломатически акт като посещението на Пелоси, няма как да очакваме друго от Китай. Но дали те ще влязат в горещ конфликт - вече е съвсем друг въпрос", каза експертът по международна сигурност Антони Герасимов.

Китай смята Тайван за своя територия и е твърдо решен да "обедини" демократично управлявания остров с континента - ако се наложи и чрез насилие. Двете страни поемат в различни посоки през 1949 година, когато гражданската война в Китай приключва с победа на комунистите начело с Мао Дзедун, а победените националисти се оттеглят в Тайван.

В двуполюсния 21-ви век островът придобива ключово геополитическо значение за Източна Азия - намира се точно между Китай, който е доминиращата континентална сила, и Съединените щати, които са доминиращата морска сила. С други думи - който контролира Тайван, има стратегическо предимство пред другия, казва експертът.

"Тайван в крайна сметка се оказва възможност за Китай да стане още по-мощен, а за западните съюзници - възможност чрез Тайван да се възпира напредъкът на Китай", допълни Герасимов.

Според него Съединените щати не биха се посвенили да се намесят, ако Китай ескалира военните действия в Тайван.

"САЩ не биха се държали така, както се държат в Украйна, стоейки настрана и помагайки логистично. Ако се стигне до подобен конфликт, и САЩ, и съседни държави могат да бъдат въвлечени в подобни действия", категоричен е експертът.

Времето обаче е на страната на Китай, отбелязва Антони Герасимов.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Разбира се!!!
преди 1 година
Че кога не са се намесвали, винаги, когато има или няма проблем те се намесват мноооого болезнено и с мноооого оръжия и накрая казват ,че са освободители !!! Сигнализирай за неуместен коментар