Пелоси: Няма да позволим на Китай да изолира Тайван

Тя не коментира пряко военните учения

05.08.2022 | 12:14 Редактор: Искра Ангелова
Пелоси: Няма да позволим на Китай да изолира Тайван

Съединените щати "няма да позволят" на Китай да изолира Тайван, след като посещението ѝ на самоуправляващия се остров разгневи Пекин, заяви председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси.

Китай, който смята Тайван за част от своята територия, започна най-мащабните си военни учения около острова, след като Пелоси пренебрегна строгите заплахи и стана най-високопоставеният американски служител, стъпил на тайванска земя от години насам.

В момента в Токио, на последния етап от азиатската си обиколка, Пелоси не коментира пряко ученията, но заяви, че американските политици трябва да могат да пътуват свободно до Тайван.

"Те могат да се опитат да попречат на Тайван да посети или да участва на други места, но няма да изолират Тайван, като ни пречат да пътуваме до там", каза тя пред репортери, цитирана от БГНЕС.

"Няма да им позволим да изолират Тайван", каза тя и добави, че пътуването ѝ "не е с цел промяна на статуквото" в региона.

На въпроса дали обиколката не е била по-скоро свързана с нейното собствено наследство, отколкото с ползата за Тайван, Пелоси отговори: "Не става въпрос за мен, а за тях."

Тя нарече демократичния остров "една от най-свободните страни в света" и заяви, че се "гордее" с работата си по показване на опасенията, свързани с континентален Китай, от предполагаеми нарушения на търговията и разпространението на оръжия до правата на човека.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК