НАТО изпрати 40 самолета и хеликоптера на Гърция да потушават пожари

Те ще бъдат разположени на 20 различни стратегически места

05.08.2022 | 20:44 Редактор: Ирена Бакърджиева
НАТО изпрати 40 самолета и хеликоптера на Гърция да потушават пожари

НАТО изпрати рекордните 40 самолета и хеликоптерa за гасене на пожари в Гърция, за да помогне на страната в борбата с горските пожари, съобщиха от алианса. Това е 11-та поредна година, в която NSPA доставя противопожарни самолети на Гърция.

Сред 40-те въздухоплавателни средства, предоставени от Агенцията на НАТО за поддръжка и снабдяване (NSPA), са 29 хеликоптера за гасене на пожари и за първи път в историята 11 самолета за гасене на пожари, съобщи "Евронюз". Различните летателни апарати трябва да бъдат разположени на 20 различни стратегически места в Гърция, за да се намали времето между зареждането с гориво и поредните опити за гасене на пожар.

"Мисиите за гасене на пожари от въздуха са едни от най-сложните в авиацията, тъй като екипажите трябва да се справят с четирите класически елемента - вода, земя, огън и въздух", заяви в изявление подполковник Панайотис Филис, кариерен пилот в гръцките военновъздушни сили, а сега член на Съюзното военновъздушно командване, като се определи като "благодарен" за помощта на NSPA.

Това е допълнение към помощта, предоставена от Координационния център на ЕС за реагиране при извънредни ситуации (ERCC), който тази година за първи път предислоцира 204 пожарникари от други държави членки на ЕС, в Гърция.

Резервът от 12 противопожарни самолета на ERCC, които също са предоставени назаем от държавите членки, в момента е разположен в други европейски държави, които се борят с горските пожари, включително Албания, Португалия, Испания, Франция, Чешката република и Словения.

До 30 юли в целия ЕС вече са изгорели близо 600 000 хектара от горски пожари, сочат данни от Европейската информационна система за горските пожари (EFFIS). Това е вторият най-голям брой, наблюдаван за която и да е година от началото на записите през 2006 г., след 2017 г., когато близо един милион хектара бяха превърнати в пепел, информира БНР.

Горещите вълни, които се появяват все по-често и стават все по-тежки в цяла Европа поради изменението на климата, подхранват горските пожари. Условията на засушаване, които засягат около половината от територията на ЕС, също улесняват разпространението им.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК