Поне 250 цивилни са били убити през последните два месеца в Източна Украйна

На този фон ситуацията в Луганск и Донецк остава напрегната и в региона се води непрекъсната борба

20.07.2014 | 09:18 Редактор: Ирина Георгиева
Поне 250 цивилни са били убити през последните два месеца в Източна Украйна

Най-малко 250 цивилни граждани са загинали, а повече от 850 са били ранени през месеците юни и юли в източноукраинския град Луганск, който вече е под обсада на правителствените сили. Това гласи доклад на специалната мисия наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. На този фон ситуацията в Луганск и Донецк остава напрегната и в региона се води непрекъсната борба.

Напрежението в Украйна продължава да ескалира. Опълченците от Луганската народна република са отблъснали настъпление на украинските въоръжени сили срещу Луганск по две направления. В съобщение на Луганската народна република се посочва, че са нанесени значителни поражение на военната техника.

Предвид влошаващата се ситуация украинският президент Петро Порошенко обяви, че Киев подготвя международни правни искове, с които Донецката и Луганската народни републики да бъдат определени като терористични организации. Що се отнася до сваления в Източна Украйна самолет, украинският държавен глава обвини силите за самоотбрана. Той отбеляза, че тези, които са свързани с терористичната атака не могат да бъдат страна в преговорите. По думите му тяхното престъпление трябва да бъде преследвано от международните съдилища.

Според доклад на наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество  най-малко 250 цивилни граждани са били убити, а 850 ранени през последните два месеца в конфликта в Източна Украйна. Цифрите обаче не включват загиналите в непосредствена близост до зоните на бойни действия. Съобщава се и за все по-голям брой убити от мини.

Местните власти съобщават, че в петък атаките са отнели живота на 15 души, а над 50 са били ранени. Конфликтът в Източна Украйна прокуди хиляди. Броят на бежанците, които избягаха към Русия достигна 110 000, а други 54 000 са били разселени в рамките на Украйна, гласи статистика на Върховния комисариат на ООН за бежанците.