Обявиха извънредно положение в Калифорния заради маймунската шарка

Потвърдени са близо 800 случая

02.08.2022 | 11:41 Редактор: Ирена Бакърджиева
Обявиха извънредно положение в Калифорния заради маймунската шарка

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм обяви извънредно положение в щата поради разпространението на маймунската шарка, за да "подкрепи усилията на щатските власти за ваксинация", съобщи Ройтерс.

Щатските власти на всички равнища работят за забавяне на разпространението на заразата, като използват тестове, проследяване на контакти и партньорства с общностите, за да гарантират, че изложените на най-голям риск са във фокуса на усилията за ваксинация и лечение, подчерта губернаторът.

В Калифорния са потвърдени близо 800 случая на маймунска шарка, сочат официални данни от четвъртък. 98,3% от случаите са при мъже, повечето от които се идентифицират като ЛГБТ.

Обявяването на извънредно положение позволява на щатските власти да координират по-лесно действията си за борба с разпространението на болестта и дава възможност на спешната помощ да поставя ваксини, пише БТА.

Канцеларията на губернатора съобщи, че Калифорния е раздала над 25 000 дози от получените 61 000 дози ваксина, макар че препаратът не достига в цялата страна. Над 30 обекта в щата предлагат лечение на маймунска шарка, въпреки че антивирусното лекарство "Тековиримат" също не достига.

"Ще продължим да работим с федералното правителство за осигуряването на повече ваксини, да повишим разбирането за необходимостта от ограничаване на рисковете, както и ще сме с ЛГБТ общността в борбата със стигматизацията", увери губернаторът.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година