Организират ескорт за евакуацията от Донецка област, сред тях са десетки хиляди деца

Президентът на Украйна обеща, че ще бъдат намерени всички отговорни за бомбардировката на затвора в Еленовка

31.07.2022 | 14:01 Редактор: Елеонора Танева

Заради интензивните сражения с руските сили украинският президент обяви задължителна евакуация в Донецка област. След призива за евакуация украинските власти са организирали ескорт, логистична подкрепа и средства за хората от Донецка област.

"Има стотици хиляди хора, десетки хиляди деца. Много хора отказват да напуснат, но това трябва да се случи. Решението така или иначе трябва да се вземе, повярвайте ми. Колкото по-рано хората се евакуират, толкова по-малко ще убие руската армия", каза Володимир Зеленски. 

Президентът на Украйна обеща, че ще бъдат намерени всички отговорни за бомбардировката на затвора в Еленовка, в който бяха задържани украински бойци от Мариупол. При удара загинаха около 50 души, а 120 бяха ранени.

През последното денонощие за удари се съобщава и в град Никопол. Кметът Евгений Евтушенко призова местните жители да намерят убежища от обстрела. Властите съобщиха за мощни взривове в Николаев, там е обявена въздушна тревога. 

Щабът на руския Черноморски флот в Севастопол беше атакуван от украинска страна, вероятно с безпилотен самолет, петима души са ранени, съобщи губернаторът Михаил Развожаев. Заради нападението се отлагат предвидените за днес празнични прояви по случай Деня на руските военноморски сили. Губернаторът призова гражданите да останат по домовете си. 

Междувременно Русия заяви, че е поканила експерти от ООН и от Червения кръст да разследват смъртта на десетки украински затворници в затвор под контрола на проруските сепаратисти.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК