Зеленски обяви задължителна евакуация в Донецка област: Моля ви, евакуирайте се!

Много хора отказват да си тръгнат, убедете ги, че е нужно да напуснат, призова президентът на Украйна

31.07.2022 | 07:44 Редактор: Елеонора Танева
Зеленски обяви задължителна евакуация в Донецка област: Моля ви, евакуирайте се!

Президентът на Украйна Володимир Зеленски  обяви задължителна евакуация на жителите на Донецка област, в източната част на страната, където градовете са мишена на обстрел на руските сили, предадоха световните агенции.

"Моля ви, евакуирайте се! На този етап на войната терорът е главното оръжие на Русия", каза Зеленски във видеобръщение към сънародниците си.

"Колкото повече хора напуснат Донецка област сега, толкова по-малко хора руската армия ще има възможност да убие", заяви Зеленски и допълни, че на  жителите ще бъдат изплатени компенсации.

По-рано украинският вицепремиер Ирина Верешчук обяви, че ще има задължителна евакуация за цялото население на Донецка област, един от двата региона в Донбас, който остава отчасти под контрола на Киев. Верешчук бе мотивирала това решение  с унищожаването на газови резервоари и липсата на парно за предстоящата зима в областта.

Сега Зеленски заяви, че стотици хиляди хора продължават да живеят в районите на Донбас, в които се водят ожесточени сражения.

"Много хора отказват да си тръгнат, но е нужно да се направи това. Ако имате възможността, моля ви говорете с онези, които продължават да са в зоните на сражения в Донбас. Моля ви, убедете ги, че е нужно да напуснат", заяви Зеленски.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК