Купиха часовник, принадлежал на Хитлер, за $1,1 млн., еврейски лидери осъдиха търга

Купувачът е анонимен

30.07.2022 | 17:20 Редактор: Елеонора Танева
Купиха часовник, принадлежал на Хитлер, за $1,1 млн., еврейски лидери осъдиха търга

Часовник, за който се твърди, че е принадлежал на нацисткия лидер Адолф Хитлер, беше продаден на търг в САЩ за 1,1 милиона долара, предаде ВВС.

Купувачът на часовника Huber, на който има  гравюра на свастика и инициали "AH", е анонимен.

Преди продажбата множество еврейски лидери осъдиха провеждането на търга от аукционна къща Alexander Historical Auctions в Мериленд. Оттам обаче контрираха, че целта на продажбата е да запази историята. Къщата и преди е продавала на търг нацистки сувенири.

Историята на часовника гласи, че той вероятно е бил даден като подарък за рождения ден на фашисткия лидер през 1933 г., когато става канцлер на Германия. Когато 30 френски войници щурмуват Бергхоф, планинското убежище на Хитлер през май 1945 г., взимат часовника със себе си.

Смята се, че оттогава насам часовникът е бил препродаден и предаван през няколко поколения.

В търга участваха и други артикули на нацисткия лидер: рокля, която е принадлежала на съпругата на Хитлер, Ева Браун, снимки с автографи на нацистки служители, и жълта платнена звезда на Давид, отпечатана с думата "Юда", което на немски означава евреин, пише dnes.bg.

Отворено писмо, подписано от 34 еврейски лидери, обаче, описва продажбата като "отвратителна" и призовава нацистките предмети да бъдат изтеглени от търга.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Пешо от Нови хан
преди 1 година
Не е верно,часовнико на Шикългрубер е у мен - онова требе да е неква измама Сигнализирай за неуместен коментар