Орбан скандализира с "нацистка реч", съветничката му го сравни с Хитлер и напусна

Премиерът на Унгария заговори за смесени раси, наводняване на Европа и подмяна на населението ѝ

29.07.2022 | 10:22 Редактор: Тодор Петров
Орбан скандализира с

Унгарският премиер Виктор Орбан заговори за ”смесени раси”, “наводняване на Европа” от неевропейски имигранти и предполагаема "подмяна на населението" в Европа. Буквално той заяви при посещение в Румъния: Съществува свят, в който европейските народи се смесват с тези, които идват извън Европа. Това е светът на смесените раси. 

Орбан твърди още, че в района на Карпатите живеят само местни жители, които са готови да се “смесват” помежду си, но не да стават “от смесени раси”. 

Това изказване доведе до политическо земетресение в Унгария. Заради думите на Орбан дългогодишната му съветничка и близка приятелка Жужа Хегедус се оттегли. Тя определи думите на премиера като “нацистка реч”, която е “не само дискриминационна, но и напълно неприемлива”. Хегедус е от еврейски произход, родителите ѝ са преживели Холокоста. 

В интервю за телевизионния канал RTL Klub Хегедус разкритикува остро Орбан и каза, че “Гьобелс също би могъл да напише подобна реч”. Тя сравни думите на Орбан с изказвания на Хитлер и припомни, че заради подобна реторика се е стигнало до Втората световна война.

Орбан отговаря на Хегедус в писмо: "Не може да мислиш сериозно да ме обвиняваш в расизъм след двайсет години съвместна работа. Знаеш, че според мен Бог е създал всяко човешко същество по свой образ и подобие. Затова при хора като мен расизмът е изключен."

Оставката на Хегедус се различава от всички останали по това, че идва в момент, когато унгарският премиер все по-често се увлича по крайнодясна и расистка идеология, пише DW. В Централна и Източна Европа все повече бивши партньори и съюзници се дистанцират от Орбан, от една страна, заради общото антидемократично развитие в Унгария, а от друга, заради приятелското отношение на унгарското правителство към Путин в контекста на войната в Украйна.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 2
Реалност
преди 1 година
Естествено че Жужа Хегедус няма да е съгласна с Орбан ,все пак тя е еврейка,а целта на евреите е точно това за което Орбан говори. Сигнализирай за неуместен коментар
1
7 rate up comment rate down comment 3
тъй тъй
преди 1 година
Орбан си знае работата! Сигнализирай за неуместен коментар