Орбан: ЕС се простреля в гърдите със санкциите срещу Русия

Ако не бъдат оттеглени, рискуват да унищожат европейската икономика, каза унгарският премиер

15.07.2022 | 10:52 Редактор: Елеонора Танева
Орбан: ЕС се простреля в гърдите със санкциите срещу Русия

Европейският съюз "се простреля в гърдите" със зле обмислените санкции срещу Русия, които, ако не бъдат оттеглени, рискуват да унищожат европейската икономика. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

Газовите доставки за Европа са затруднени, а цените рязко се покачиха след началото на руската инвазия в Украйна, което затруднява запълването на газохранилищата на континента и търсенето на алтернативни доставки. Скокът на газа и електричеството принуди Орбан да отмени наложения отдавна таван на цените за домакинствата, признаван за една от най-типичните му икономически политики.

"Отначало реших, че сме се простреляли в крака, но сега вече е ясно, че Европа се е простреляла в гърдите и се задъхва", заяви Орбан в интервю за общественото радио.

Унгарският премиер призна, че Украйна се нуждае от помощ, но европейските лидери трябва да преосмислят стратегията си, тъй като санкциите са нанесли сериозно щети на европейската икономика без да засегнат съществено Русия и без да приближат края на войната, информира БТА.

"Санкциите не помагат на Украйна, но се отразяват зле на Европа и ако продължат, ще убият европейската икономика. Това, което се случва сега, е непоносимо. Моментът на истината ще дойде, когато лидерите в Брюксел признаят, че се сгрешили, че политиката на санкции е основана на погрешни изчисления и трябва да бъде променена", каза Орбан. 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК