Германската икономика в застой, представя се най-зле от всички в Г-7

Причината е зависимостта на своя огромен индустриален сектор от руския природен газ

29.07.2022 | 15:14 Редактор: Ирена Бакърджиева
Германската икономика в застой, представя се най-зле от всички в Г-7

Германската икономика е в стагнация, а останалите икономики в Европа надминаха очакванията, което отново потвърждава, различния ефект върху държавите от нарастващата инфлация и евентуалното спиране на руския газ, пише в свой обзорен материал Bloomberg.  

За второто тримесечие и Испания, и Италия отчетоха ръст от 1% или повече спрямо предходните три месеца, подкрепени от притока на туристи след пандемичните ограничения. Франция възобнови растежа след изненадващо свиване в началото на 2022 г.

Инфлацията отново подчерта постоянните трудности, като достигна нови рекорди Франция и Испания, като надхвърли прогнозите на икономистите.

Перспективата на Европа за следващите месеци е изключително несигурна. Летният туристически сезон дава тласък на южните страни, но прогнозите за по-късно се коригират в посока надолу, тъй като енергийните заплахи на Кремъл, продължаващите затруднения в предлагането и рекордната инфлация намаляват търсенето и производството.

Международният валутен фонд заяви тази седмица, че очаква Германия, най-голямата икономика в Европа, да бъде най-зле представящата се в Групата на седемте нации през 2022 г. поради зависимостта на своя огромен индустриален сектор от руския природен газ.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК