Газовата криза в Германия: Трябва ли служителите да работят от вкъщи през зимата?

Икономическите експерти в страната виждат значителен потенциал за спестяване на енергия чрез хоумофис

28.07.2022 | 21:55 Редактор: Ирена Бакърджиева
Газовата криза в Германия: Трябва ли служителите да работят от вкъщи през зимата?

Икономическите експерти в Германия виждат значителен потенциал за спестяване на енергия чрез работа от вкъщи.

"По принцип хоумофис може да помогне за пестенето на енергия, тъй като офис сградите не трябва да се отопляват и там също може да се пести електричество", каза експертът от Германския институт за икономически изследвания Клаудия Кемферт.

Въпреки че също ще има разходи за енергия, като се работи от вкъщи, те няма да бъдат за транспорт до работното място.

"Проучванията изчисляват, че до 5% от потреблението на енергия може да бъде спестено при работа от вкъщи. Следователно има смисъл да предлагаме гъвкави опции за хоумофис", казва Кемферт.

Германската асоциация на малкия и среден бизнес (BVMW) също вижда този потенциал, пише "Die Zeit".

"С оглед на ситуацията средните по големина компании са отворени за всякакви идеи за спестявания. Премахването на пътуванията до работното място помагат на околната среда и климата. Изчисленията предполагат, че така ще се спестят до 3,7 милиона тона парникови газове в пътния трафик със съответно по-ниска консумация на енергия", казва главният икономист на асоциацията Ханс-Юрген Фьолц.

С оглед на недостига на газ, причинен от войната в Украйна, германското правителство призова за пестене на енергия. Министерството на икономиката в Германия вече представи идеи за офиси и планира регламент за пестене на газ. Например, прилагането на хоумофис трябва да бъде съгласувано с работодателите и служителите. Също така е възможно да не се отопляват определени помещения като коридори, големи зали, фоайета или технически помещения.

Причината за новите мерки е продължаващата несигурна ситуация с доставките. Русия отново доставя газ по газопровода "Северен поток 1", но много по-малко от първоначално договореното.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК