Енергийната криза в Германия създава тревожна икономическа ситуация за страната

Централната банка прогнозира, че се очаква Германия да преживее нов скок на инфлацията през септември

22.07.2022 | 22:15 Редактор: Ирена Бакърджиева
Енергийната криза в Германия създава тревожна икономическа ситуация за страната

Централната банка на Германия - Бундесбанк, прогнозира, че се очаква страната да преживее нов скок на инфлацията през септември, след като правителствените субсидии за гориво и железопътни билети приключват на 31-ви август.

В месечния си доклад, публикуван в петък, Бундесбанк отбеляза, че икономиката вероятно ще се разшири по-малко от очакваното, тъй като енергийната криза влошава перспективите и създава "много тревожна" икономическа ситуация.

"Бъдещото развитие на енергийния пазар е много несигурно, особено по отношение на доставките на природен газ от Русия. Рисковете за ценовите перспективи ясно сочат в посока нагоре“, се казва в доклада на централната банка.

Според Бундесбанк икономическото производство в Германия вероятно е стагнирало през пролетта на 2022 г., като в същото време централната банка все пак допусна, че брутният вътрешен продукт "ще нарасне леко" през второто тримесечие въпреки трудната среда, предаде БНР.

За третото тримесечие обаче Бундесбанк е по-песимистична: "От днешна гледна точка растежът на БВП през текущото тримесечие вероятно ще бъде малко по-слаб от очакваното в основния сценарий на прогнозата на Бундесбанк от юни 2022 г." През юни Бундесбанк прогнозира икономически растеж от 1,9 процента за Германия през 2022 г., като основният сценарий на прогнозите се основаваше на предположението, че войната в Украйна и нейните последици няма да се задълбочат повече.

Високата инфлация тежи върху покупателната способност на частните домакинства, а несигурността относно бъдещите енергийни доставки също намалява потребителските настроения. "Влошеното настроение сред потребителите се отрази в рязък спад на продажбите на дребно и в търговията с автомобили", обобщава Бундесбанк.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК