Си Дзинпин разговаря с Байдън за Тайван: Не си играй с огъня, защото ще изгориш

Двамата президенти оцениха разговора си като откровен и задълбочен

28.07.2022 | 20:42 Редактор: Теодора Патронова
Си Дзинпин разговаря с Байдън за Тайван: Не си играй с огъня, защото ще изгориш

Си Дзинпин и Джо Байдън проведоха двучасов "откровен и задълбочен" разговор, в който китайският президент предупреди американския си колега да не си "играе с огъня" на фона на нарастващото напрежение около Тайван.

"Тези, които си играят с огъня, накрая ще изгорят", цитира Синхуа думите на Си пред Байдън. "Надявам се, че американската страна напълно разбира това", е цитиран да казва той.

"Категорично се противопоставяме на сепаратизма и независимостта на Тайван, както и на намесата на външни сили", заяви Си Дзинпин, цитиран от Китайската централна телевизия.

Китайският лидер подчерта, че волята на китайския народ, чието население надхвърля 1,4 милиарда души, да защити държавния суверенитет и териториалната цялост на Китай е "непоколебима".

"Двамата президенти оцениха разговора си като откровен и задълбочен", съобщи държавната информационна агенция.

Двете страни са се споразумели да поддържат контакт. Основните теми на разговора бяха ситуацията около Тайван, както и търговските споразумения между двете страни. Това беше петият разговор между лидерите на двете страни, пише БГНЕС.

Официалните отношения между централното правителство на Китай и островната му провинция се разпадат през 1949 г., след като победените по време на гражданската война сили на Куоминдана, ръководени от Чан Кайши, преминават в Тайван. Бизнес и неофициалните контакти между острова и континентален Китай се възобновяват в края на 80-те години на миналия век. От началото на 90-те години на миналия век двете страни поддържат контакти чрез неправителствени организации - базираната в Пекин Асоциация за отношения между двата пролива и базираната в Тайпе Фондация за обмен между двата пролива. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК