Обрат във войната? Украинската контраофанзива в Херсонска област се засилва

"Защитаваме държавността с оръжие в ръце", категоричен бе Зеленски в обръщение по случай националния празник

28.07.2022 | 14:05 Редактор: Петя Кръстева

Украинската контраофанзива в Херсонска област "набира скорост". Ключовият Антоновски мост, използван от руснаците за доставки към южния град, е вече затворен. Той бе заварен от окупаторските войски напълно унищожен.

"Относно Антоновския мост в Херсон и други кръстопътища в региона, разбира се, всички те ще бъдат възстановени, но от нас. Правим всичко възможно, за да гарантираме, че окупаторите няма да имат никакви логистични перспективи на наша територия", коментира президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Херсон беше първият град, който падна в ръцете на руските сили, и оттогава е окупиран. Южният град вече "практически е откъснат от други окупирани територии". По тази причина Русия мести войските си на юг и насочва усилията си към стратегическата отбрана на областта. 

На фона на продължаващия вече 5 месеца военен конфликт, Украйна днес чества Деня на държавността. Тази година празникът придоби допълнителен резонанс заради руската инвазия.

"Не се нуждаем от фойерверки и помпозност, за да покажем значението на държавността за украинския народ. Днес ние я защитаваме с оръжие в ръце. Вече 155 дни подред. Можем да кажем, че за нас Денят на държавността е всеки ден. Всеки ден се борим, за да може всички на планетата най-накрая да разберат - ние не сме колония, не сме анклав, не сме протекторат", категоричен бе Зеленски. 

Президентът назначи и нов главен прокурор на Украйна. На поста ще застане Андрий Костин. Рокадата е част от битката на Киев да прочисти службите за сигурност от руски агенти и бивши сътрудници.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
1 rate up comment rate down comment 1
Dinko
преди 1 година
Това се нарича наглост и лъжи каква ти контраофанзива бе кандидат журналисти тук в Европа всички ТВ канали съобщават че се е провалило всичко планирано от САЩ за офансива ! Тези поне казват истината , не като вас да се продават за няколко долара ! Сигнализирай за неуместен коментар
3
5 rate up comment rate down comment 7
анонимен
преди 1 година
За обрат във войната е вярвал и идола на укро-нацистите Хитлер когато е пращал 12-14г деца да се бият за Берлин. Сигнализирай за неуместен коментар
2
6 rate up comment rate down comment 6
ЧОЧИ
преди 1 година
защо ли по другите саитове няма добри коментари за украина а всички пишат за края на украинската армия Сигнализирай за неуместен коментар
1
9 rate up comment rate down comment 8
Насо
преди 1 година
"обрат във войната" по смешни сте от вицовете на къци Сигнализирай за неуместен коментар