Борел: Санкциите срещу Русия ще се изменят, ако засягат пазарите на храни и торове

Според ръководителя на дипломацията на ЕС ограниченията не са виновни за високите цени

26.07.2022 | 16:36 Редактор: Теодора Патронова
Борел: Санкциите срещу Русия ще се изменят, ако засягат пазарите на храни и торове

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел е убеден, че санкциите срещу Русия "не са виновни за високите цени на храните и торовете".

Европейският съюз не изключва възможността за частични изменения на санкциите срещу Русия, ако те имат непряко въздействие върху пазарите на храни и торове. Това заяви ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел, цитиран от испанската агенция EFE.

Според ръководителя на дипломацията на ЕС ограниченията срещу Русия "не са виновни за високите цени на храните или торовете. Той смята, че има икономически субекти, които "реагират прекалено остро" в условията на санкции. "Като имат възможност да правят неща, които не са забранени, те ги правят", смята Борел, цитиран от БГНЕС.

"Ако има някакво явление, което засяга този руски износ, разбира се, ще го разгледаме и ще го отстраним", увери ръководителят на дипломацията на ЕС. Той твърди, че предложените от съюза санкции срещу Русия "ясно изключват храните и торовете". "Не можем да обвиняваме санкциите, но ако се случат такива неща, които биха могли да имат косвени последици, без съмнение ще ги наблюдаваме и ще предупредим операторите, за да не се случват такива неща", добави Борел. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК