Енергийните министри в ЕС се разбраха за свиване с 15% потреблението на газ

Изключение  се предвижда за островни държави като Ирландия, Кипър и Малта 

26.07.2022 | 14:08 Редактор: Петя Кръстева

Енергийните министри на страните членки на ЕС постигнаха политическо съгласие за намаляване на потреблението на газ преди отоплителния сезон, съобщиха самите те в Twitter.

"Това не беше мисията невъзможна! Министрите постигнаха политическо споразумение за намаляване на търсенето на газ преди предстоящата зима“, съобщи  Чешката република, която е ротационен председател на ЕС, предаде БНР. 

Постигнато е политическо споразумение да се намали потреблението на газ с 15 на сто от август до края на март догодина. Предвиждат се дерогации за страните с ограничени интерконекторни връзки с други държави членки.

Преди срещата на енергийните министри чешкият министър на индустрията Йозеф Сикела, чиято страна е ротационен председател на ЕС, съобщи, че руският президент Владимир Путин стои зад плана на държавната компания "Газпром" да намали доставките на газ за Европа, предаде АФП.

"Путин ще продължи да играе мръсните си игрички чрез изнудване с доставките на газ“, убеден е Сикела.

Според приетия днес план всички страни членки трябва доброволно да намалят потреблението си на газ с 15% до края на март, за да компенсират спадащите доставки от Русия. Изключение  се предвижда за островни държави като Ирландия, Кипър, Малта и държави без връзка с международна мрежа за доставка на газ.

В последния вариант на Плана е записано, че всяка страна ще "направи всичко възможно" да намали потреблението на газ с 15% в сравнение със средното за последните пет години през същите месеци. Мярката ще важи до края на март 2023 г. Тя ще бъде адаптирана към ситуацията на всяка страна благодарение на поредица от изключения, като се вземе предвид тяхното ниво на запаси и дали имат или не тръбопроводи за споделяне на газ.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК