Претендентите за поста на Джонсън споделиха плановете си за икономиката на Великобритания

Тръс и Сунак изложиха идеите си в първия от общо три преки телевизионни дебата в рамките на предизборната кампания

26.07.2022 | 14:30 Редактор: Ирена Бакърджиева
Претендентите за поста на Джонсън споделиха плановете си за икономиката на Великобритания

Лиз Тръс и Риши Сунак споделиха плановете си за икономиката на Обединеното кралство в първия си от общо три преки телевизионни дебата в рамките на предизборната кампания за смяна на Борис Джонсън като министър-председател, информира Bloomberg.

Сунак, който се оттегли от поста финансов министър по-рано този месец, заяви, че планираното от Лиз Тръс - сега външен министър и претендент за поста премиер, намаляване на данъците ще доведе до повишаване на инфлацията и лихвените проценти, ще добави "хиляди лири към сметките за ипотеки и ще доведе до мизерия милиони хора". Тръс заложи на твърдението, че Сунак ще доведе икономиката до рецесия.

В тази на моменти ожесточена словесна война Сунак често надвиваше външния министър, докато се опитваше да събере подкрепа сред около 175 000 членове на управляващата Консервативна партия, които ще изберат следващия лидер. Сунак изостава от Тръс в анкетите сред членовете на партията, а някои коментатори по Би Би Си след дебата определиха поведението му като грубо.

Според експресно проучване на Opinium, проведено сред 1000 избиратели, Сунак е имал предимство в дебата. Но притеснително за бившия финансов министър е, че 47% от избирателите на торите смятат, че Тръс се е представила по-добре, срещу 38% за Сунак. Сунак се радва на по-голяма подкрепа сред лейбъристите.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК