Битка за "стола" на Джонсън: Риши Сунак и Лиз Тръс се изправят един срещу друг в дебат

Победителят ще бъде ясен през септември

25.07.2022 | 19:10 Редактор: Петя Кръстева

Битката за наследник на Борис Джонсън в Консервативната партия навлиза в последния си рунд. Претенденти за поста му са бившият финансов министър Риши Сунак и външният министър Лиз Тръс. Двамата ще се изправят за първи път един срещу друг в телевизионен дебат тази вечер, а победителият ще бъде обявен през септември.

"Въпросът, който сега стои пред нашите членове, е кой е най-добрият човек, който ще победи Лейбъристката партия на следващите избори. Вярвам, че аз съм единственият кандидат, който може да направи това", заяви Сунак. 

"Аз съм човекът, който може да стигне до номер 10. Мога да започна работа и да свърша нещо. За това са гласували колегите и това искам да отнеса на членовете на Консервативната партия в цялата страна", коментира и  министър Тръс.

42-годишният Риши Сунак е фаворит сред депутатите, които виждат в него един традиционен, скучен политик - абсолютната противоположност на шоумена Борис Джонсън. Като финансов министър той придоби популярност сред обществеността, въвеждайки Ковид помощи, а също и схема за отпуски и отстъпки при хранене в ресторанти. 

Напоследък обаче името му бе замесено в редица скандали, включително "Партигейт". В обект на дискусия се превърна и спорният данъчен статут на съпругата му, която е дъщеря на индийски милионери. Опонентите му се интересуват и защо бившият финансов министър е останал лоялен на Джонсън толкова дълго време. 

46-годишната Лиз Тръс, тайно наричана от служителите си "човешка ръчна граната", също е тясно свързана с премиера, което ѝ носи негативи. Външният министър не напусна кабинета на Борис Джонсън до самия край. Затова тя има преднина сред поддръжниците на досегашния премиер. Мнозина я похвалиха и заради твърдия ѝ отговор на нахлуването в Украйна. Опонентите ѝ обаче изтъкват, че тя не е истински брекзитър и консерватор, тъй като всъщност започва политическата си кариера в Партията на либералните демократи. 

През 1994 г. тя изнася пламенна реч, в която говори за републиканизъм и премахване на монархията. 

"Ние, либералдемократите, вярваме във възможностите за всички. Ние не вярваме, че хората са родени, за да управляват", гласи изявлението ѝ.

Сунак и Тръс ще прекарат лятото в предизборна кампания до обявяването на победителя на 5 септември. След това Джонсън ще подаде оставка пред кралицата, която ще покани неговия наследник да състави правителство.

Снимка: БГНЕС

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК