Може ли Украйна да обърне хода на войната с ракетната система HIMARS от САЩ?

Въздействието ѝ очевидно вече се усеща от Русия

26.07.2022 | 10:40 Редактор: Тодор Петров
Може ли Украйна да обърне хода на войната с ракетната система HIMARS от САЩ?

HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) – високомобилна артилерийска ракетна система, позволява на Украйна – за първи път след началото на руската инвазия да нанася удари дълбоко отвъд фронтовата линия.

Вашингтон започна да изпраща HIMARS на Украйна през юни, когато Русия напредна в Донбас и Луганск. Оттогава американската ракетна система се превърна в изключително ценен актив за украинската армия. Киев твърди, че е нанесъл десетки удари по цели, в това число системи за противовъздушна отбрана и складове за боеприпаси.

Американският министър на отбраната Лойд Остин заяви, че САЩ ще доставят още четири установки HIMARS, с което броят им ще нарасне на общо 16. 

"HIMARS вече донесоха огромно предимство на бойното поле", обяви по-рано министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников.

Пусковата установка може да бъде оборудвана с шест насочвани от GPS ракети със среден обсег на действие GMLRS. Това са управляеми ракети с обсег до 92 километра. Алтернативно установката може да бъде заредена с една управляема ракета от типа ATACMS – тогава тя може да поразява цели на разстояние до 300 километра. Вашингтон обаче не е доставил ATACMS на Украйна поради опасения, че украинците могат да се изкушат да нападат обекти на руска територия. 

Една установка излиза около 5 милиона долара. САЩ, Румъния, Сингапур, Обединените арабски емирства, Йордания и сега Украйна са единствените държави, които разполагат с HIMARS в момента. Одобрени са продажби на Полша и Тайван, а миналата седмица Естония потвърди, че ще закупи до шест системи от САЩ, като част от пакет на стойност 500 млн. долара, пише DW.

Украйна е превъзхождана при конвенционалната артилерия с максимален обсег до около 40 километра. Но HIMARS се оказаха от решаващо значение за повишаване на бойната мощ на украинската армия. Те ефективно поразяват ключови командни, комуникационни и логистични центрове, намиращи се далеч зад вражеските линии, като същевременно остават извън обхвата на вражеския огън.

Въздействието им очевидно се усеща от Русия, която изглежда не разполага с лесен начин за защита на войските и инфраструктурата си. В понеделник руският министър на отбраната Сергей Шойгу даде заповед "да се приоритизира поразяването на вражеските ракетни и артилерийски оръжия с голям обсег на действие с високоточни оръжия".

Украйна използва HIMARS за прекъсване на доставките на руска артилерия на фронта. Руските сили използват около 20 000 снаряда на ден, твърди доклад на "Роял Юнайтед Сървисиз Инститют". 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
5 rate up comment rate down comment 5
американски майдан
преди 1 година
Никакви установки няма да спасят това неофашистко управление на Украйна! Русия не воюва с украинците, а с тяхната властваща хунта! Сигнализирай за неуместен коментар