Златото и медта са близо до рекорд

Прекъсванията в доставките хванаха много търговци неподготвени

18.05.2024 | 10:43 Редактор: Вяра Димова
Златото и медта са близо до рекорд

Медта се доближи до рекорд в Лондон. Никелът се повиши с близо 8%, слагайки край на седмица на големи движения на индустриалните пазари и пазарите на благородни метали, докато инвеститорите се натрупват в сектора и мечите залози се разпадат.

Глобалните еталонни договори за мед на Лондонската борса за метали се повишиха с цели 2,8% в петък до малко под най-високото ниво за всички времена, поставено през март 2022 г. Цените на медта вече удариха рекорди в Ню Йорк и Шанхай тази седмица, тъй като световният пазар усеща ефектите от серия от къси позиции, съсредоточени върху борсата Comex.

Скъпоценните метали също се покачиха, като среброто скочи до 11-годишен връх, а златото се върна към исторически връх, достигнат през април. Силните печалби при медта се пренасят и върху среброто, тъй като металът също се счита за промишлена стока, като се има предвид използването му в неща като слънчеви панели, според Фил Страйбъл, главен пазарен стратег в "Blue Line Futures".

"Има три неща, които влияят на една стока: предлагане, търсене и импулс на цената", каза той.

И индустриалните, и ценните метали скочиха тази година на фона на нарастващия инвеститорски интерес, с все по-благоприятен макроикономически фон, съчетан със затягащото се предлагане на няколко физически пазара.

Прекъсванията в доставките хванаха много търговци неподготвени, което спомогна за подхранването на големи ценови движения, тъй като притежателите на къси позиции се надпреварваха да закриват договорите си.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: pixabay