Русия нападна военно летище в Украйна, има убити, контраофанзивата е в Херсонска област

Ключов мост над река Днипро бе разрушен

23.07.2022 | 14:15 Редактор: Искра Ангелова

САЩ одобриха отпускането на още 270 млн. долара военна помощ за Киев, включително четири ракетни системи HIMARS. Засега обаче президентът Джо Байдън не е готов да предостави на Украйна далекобойни ракети, тъй като се стреми да избегне Трета световна война. Това заяви неговият съветник по националната сигурност.

"Има някои активи, които президентът даде да се разбере, че не е готов да предостави. Те включват далекобойни ракети, които имат обхват от 300 километра. Той смята, че докато основната цел на САЩ е да направят каквото необходимо за подкрепа и защита на Украйна, друго предизвикателство е да не се окажем в ситуация, в която да се плъзнем към Трета световна война", коментира Джейк Съливан.

Междувременно продължава контраофанзивата на Украйна в Херсонска област. Руските сили в региона са изправени пред "значителен военен и политически неуспех", ако бъдат отрязани от преход през реката Днипро. 

Ключов мост над реката бе разрушен.

"Искам да благодаря и на всички наши войници, които прочистиха Змийския остров от врага, защитават Одеса и Николаев, постепенно напредват в Херсонска област, освобождавайки нашата територия. Благодарен съм на всички вас, които доказвате всеки ден, че Русия няма да спечели тази война", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

А Русия обстрелваха военно летище и железопътна инфраструктура в Кировоградска област, убивайки най-малко трима души.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК