Зеленски: Ежедневно загиват до 30 украински войници

"Замразяването на конфликта означава пауза, която дава на Русия време за почивка", смята украинският президент

23.07.2022 | 07:28 Редактор: Петя Кръстева
Зеленски: Ежедневно загиват до 30 украински войници

До 30 украински военни загиват ежедневно в бойните действия срещу руските войски, а около 250 са ранявани, заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю за вестник "Уолстрийт джърнъл", цитирано от "Укринформ".

"В разгара на боевете през май и юни Украйна губеше от 100 до 200 военни на ден, сега този брой падна на 30 на ден и около 250 ранени", посочи той пред изданието.

Зеленски подчерта, че ежедневно получава сведения по въпроса от военното командване. Да бъде намален броят на жертвите е помогнала преди всичко промяната в огневия баланс, настъпила благодарение на ефективното използване от украинските войски на западни оръжейни системи.

Украинският президент същевременно отхвърли възможността за прекратяване на огъня, защото според него това ще позволи на Русия да се превъоръжи и прегрупира, но и да запази контрола над превзетите територии, което като цяло ще допринесе за разширяване на конфликта.

"Замразяването на конфликта с Русия означава пауза, която дава на Русия време за почивка. Те няма да използват тази пауза, за да променят геополитиката си или да се откажат от претенции към бившите съветски републики", категоричен бе той.

По думите му украинското общество смята, че първо трябва да бъдат освободени всички територии и чак тогава може да се договаря какво да се прави по-нататък, предаде БТА.

Зеленски заяви, че руският президент Владимир Путин е подценил Украйна. Той призна, че руското нахлуване е нанесло значителни щети на западните предприятия и потребители, заради което благодари на съюзниците за продължаващата помощ от тяхна страна.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК