fallback

Гърция иска да бъде изключена от идеята на ЕС за намаляване потреблението на газ

Правителството е готово с предложения за борба с енергийната криза

25.07.2022 | 18:30 Автор: Петя Кръстева

Гърция ще поиска да бъде изключена от плана на Европейската комисия за намаляване на потреблението на природен газ с 15%  на утрешното заседание на министрите на енергетиката на страните от ЕС, заяви днес правителственият говорител Йоанис Иконому, цитиран от АНА-МПА.

"Правителството ще се опита на утрешната важна среща на енергийните министри на ЕС да получи изключване от предложението на ЕК за хоризонтално 15-процентно намаление на потреблението на природен газ в сравнение със средното ниво от последните пет години. Ще поискаме базисното ниво да бъде потреблението от миналата година", посочи Иконому в отговор на въпрос по време на пресконференция.

Той добави, че правителството и премиерът Кириакос Мицотакис са подготвили серия предложения за енергийната криза и веригата на доставките.

На 20 юли Европейската комисия обяви план, който предвижда страните от ЕС доброволно да съкратят в периода до 31 март 2023 г. потреблението на газ с 15% спрямо средните нива на потреблението им през последните пет години.  Гърция, Испания и Португалия обаче се обявиха против този план.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback