Екстремни горещини и огромни пожари в Гърция и САЩ

Евакуирани хора и мрачни прогнози за бъдещето

24.07.2022 | 14:00 Редактор: Тодор Петров

Борбата с бушуващите пожари в Гърция продължава. На остров Лесбос евакуираха туристи и местни жители. Ситуацията се усложнява от горещото време с температури от 42 градуса. 

Пожарникарите определят като драматични огромните пожари в северната част на остров Лесбос. Огънят достигна и до 8-километровия плаж Ватера, който е най-популярен за туристите. Засегна и къщи. Вятърът разпалва непрекъснато нови огнища и пожарникарите действат на голям фронт. 

Стотици туристи и местни жители бяха евакуирани. За последното денонощие в Гърция са избухнали 54 пожара. Четвърти ден продължава борбата с огнената стихия в област Еврос близо до турската граница. Тази нощ евакуираха и жителите на селата около уникалния резерват Дадиа. Очаква се горещата вълна в южната ни съседка да продължи 10 дни.

Горещата вълна обхвана централните и североизточните щати на САЩ. В част от Калифорния е обявено извънредно положение, тъй като най-големият активен горски пожар в страната бързо се разпространява близо до националния парк Йосемити. Повече от 6000 души са евакуирани, а 10 домове са вече развалини. 

"Пожарът се разпространи в почти всички посоки, поради наличието на много запалими материали и крайната суша", посочи Даниел Суейн от Калифорнийския университет.

В щата Масачузетс пък в някои градове вече е въведено извънредно положение заради жегата. 

Светът се е затоплил с около 1,1 градуса от началото на индустриалната ера и температурите ще продължат да се повишават. Метеоролозите предупреждават, че имаме само един ход - правителствата по света да се споразумеят за рязко намаляване на вредните емисии.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК