Русия пусна газа по "Северен поток 1", Путин решава колко да развърти кранчето

Ако потоците са в нивата преди спирането, може да има намаляване на цените

21.07.2022 | 09:19 Редактор: Елеонора Танева
Русия пусна газа по

След 10-дневна пауза Русия започна да изпраща газ по най-големия си тръбопровод към Европа. Причината за прекъсването на доставките беше  поддръжка.

Потоците през връзката "Северен поток 1", свързваща Русия с Германия, бяха възобновени в четвъртък, каза по телефона пред Bloomberg говорител на оператора на тръбопровода. Възстановяването на потоците до исканите нива ще отнеме известно време. Доставчикът "Газпром" отказа коментар.

Поръчките за доставка на газ през тръбопровода показват, че потоците ще се върнат на до 40% от капацитета, същото ниво преди поддръжката.

Москва ограничава доставките на газ за Европа от месеци. Без руски газ Европа едва ли ще има достатъчно доставки, за да затопли домовете и да поддържа светлините включени през зимата. 

Goldman Sachs Group Inc. също очаква цените да паднат, ако потоците се върнат до нивото от 40%, като се има предвид големият брой клиенти, които очакваха тръбопроводът да остане спрян след поддръжката, казаха анализатори в доклад.

Руският президент Владимир Путин посочи, че потоците може да спаднат до 20% още следващата седмица. В момента работят само две турбини на компресорна станция в Русия, която захранва тръбопровода, като едната трябва да отиде на профилактика този месец.

Четете цялата статия в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК