България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Заради кризата с газа минаваме на климатици, топлофикациите да мислят за други източници

Проф. Валентин Колев и Меглена Антонова от "Грийнпийс" посочиха алтернативните решения на проблема

21.07.2022 | 08:32 Редактор: Тодор Петров

Европейската комисия обяви конкретни мерки за предстоящия зимен сезон, заради вече ограничените доставки на природен газ. Междувременно Владимир Путин заплаши Европа, че цените на газа ще скочат до небето. 

Деканът на Електротехническия факултет в ТУ-София проф. Валентин Колев каза, че ще се стигне до намаляване на потреблението с 15%, което за България енергийния баланс намалението ще означава 5 тераватчаса.

"При тези цени в България ще има естествено намаляване на консумацията. Хората ще се преориентират към алтернативно отопление - климатици. Те не създават необходимия комфорт при екстремно ниски температури", посочи той в студиото на "България сутрин".

Проф. Колев добави, че топлинният товар за София е около два пъти по-голям от електрическия в екстремни ситуации с много студено време. Той очаква значително трансформиране на потребители на топлинна енергия към потребители на електрическа.

"Дано това нещо да е с термопомпи. Климатиците и те са термопомпи. В София може да възникнат проблеми с кабелите ниско напрежение. Най-добрият начин за отопление и комфорт е централното отопление. Въпросът е на каква цена ще бъде? Явно ще бъдат с около 30% по-високи сметките", заяви още проф. Колев.

Меглена Антонова от "Грийнпийс - България" на свой ред каза, че работят най-вече за това източниците да са възобновяеми. 

"Настояваме в по-средносрочен и дългосрочен план да се мисли как генерално се заменят тези източниците на енергия. Като източник на енергия газът не ни помага да се справим с всички останали проблеми - температурите, които са свързани с климатичните промени. Газът произвежда парников метан, който предизвиква промени в климата", заяви тя пред Bulgaria ON AIR.

Тя е на мнение, че топлофикациите може да преминат към други източници и част от производството на енергия да се случва чрез соларни колектори и съхранение на топлина сезонно. Без да се купува непрекъснато ресурс, който да се изгаря, изтъкна Антонова. 

По думите ѝ друго решение е на домакинско ниво да се ползват по-ефективни термопомпи.

А проф. Колев смята, че ако се осигури още една трета азерски газ за страната ни, няма да имаме проблеми през зимата.

За него "Газпром" е ненадежден партньор. Проф. Колев отбеляза, че договорът е едностранно нарушен от руската страна. Но вратата трябва да си стои отворена, в състояние сме да поемем този газ, обобщи той.

"Не може да очакваме този газ да е по-евтин. Ключов момент е да се обърне по-голямо внимание на топлофикациите в България, трябва да мислят за други технологии", подчерта Антонова.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
владимир
преди 1 година
Зелените талибани в действие Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
532
преди 1 година
За пореден път се убеждавам, че "зелените", меко казано не знаят на кой свят са! Сигнализирай за неуместен коментар