Заплашени ли сме да останем без парно през зимата?

"Ако няма газ физически, не коментираме цената", каза Кремен Георгиев

14.07.2022 | 10:07 Редактор: Искра Ангелова
Заплашени ли сме да останем без парно през зимата?

Сериозният проблем е наличието на газ, бъдещото му наличие, неговата липса. Топлофикациите в този случай няма да фалират, просто ще спрат, защото няма да има с каква да работят. Говорим не само за топлофикациите, а за всяка индустрия, който използва газ, а те не са малко. Това заяви пред БНР председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев.

По думите му в настоящата ситуация за топлофикациите ще бъде "горе-долу същото, както миналата година - ще оцеляват".

"Алтернатива, която тотално да замести газа в газовите топлофикации, няма. Наредба предвижда топлофикациите да имат запаси от мазут за аварийни ситуации през зимата за период от 10 дни, "а не по принцип да работят на мазут", уточни той. 

Според него отвъд екологичните съображения това за съоръженията е пагубно.

Запитан за опасността от спиране на парното през зимата Георгиев беше категоричен: "Ако няма газ физически, не коментираме цената, топлофикациите няма как да предоставят тази услуга."

"Това дали има много търговци или един търговец на газ, не влияе на наличието му в страната. Търговецът продава газ, ако този газ е тук, ако го има", допълни Кремен Георгиев.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
за избрани
преди 1 година
Парно ще има, но на кирчо-кокорчови цени! Само заслужили граждани ще могат да го ползват! Сигнализирай за неуместен коментар