Тежка криза с газа в цяла Европа. ГЕРБ: Нямаме осигурени количества за август

Хранилището в Чирен в момента е запълнено на близо 32%

13.07.2022 | 18:51 Редактор: Искра Ангелова

Докато Европа се готви за тежка зима без руски газ - у нас продължават политическите престрелки за това как се справя правителството с газовата криза. Във вторник енергийният регулатор одобри 32% ръст на цената на природния газ, със задна дата от 1 юли. Оттам обясниха, че ситуацията е тежка в цяла Европа, но синьо гориво за юли е осигурено.

Според опозицията с липсата на спешни мерки на правителството за компенсиране на спрения руски газ, страната ни е изправена пред газова криза. По думите на депутата от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев само за пет месеца цената на синьото гориво е скочила с близо 70%, а от първия ден на управлението на сегашното правителство увеличението е 82%.

"По-големият проблем е, че газ няма, защото не само че е скъп, но и го няма. Всички чухме от шефа на "Булгаргаз" по време на Комисия по енергетика, потвърдено впоследствие от службите, че за август не са осигурени количества газ. Това означава, че в България трябва да бъде въведен ограничителен режим. Държавата, министърът, Министерският съвет трябва да прецени за август кое предприятие ще работи и кое не", каза Добрев.

Управляващите отговориха, че в момента " Булгаргаз" е справя с осигуряването на нужните доставки от синьото гориво, като страната ни ще започне да се запасява дори и с втечнен газ. А притеснението около доставките заради войната в Украйна е общо за целия Европейски съюз.

"Всичко зависи от борсовите пазари и търсенето и предлагането. Сега също е високо, защото всички се опитват да постигнат запълняемост на газовите си хранилища и точно в този момент прекъсване на доставките на северен поток водят до покачване на цените", допълни депутатът от "Продължаваме промяната" Радослав Рибарски.

Хранилището в Чирен в момента е запълнено на близо 32%.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
От ОПЕК отдавна предупреждават че газта и петрола от Русия нямат заместник.Такива количество няма как да изчезнат и да не се усети по ужасяващ начин. Ама като се водят по един старец с дeмeнция!!!! (то не че в Европейския парламент имат повече сиво вещество..) Печелившия ще е само Сащ. Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 0
Име
преди 1 година
Няма от къде да дойде газ освен от... РУСИЯ.Бръщoлeвитe каквото бръщoлeвите пак на същия ще кацнете. Въпроса е само НА КАКВА ЦЕНА И ОТ КЪДЕ ЩЕ МИНАВА РУСКАТА ГАЗ. Сигнализирай за неуместен коментар