ЕК каза с колко да намалим потреблението на газ, Фон дер Лайен: Русия ни изнудва

Призивът е страните членки на ЕС да ползват с 15% по-малко газ през зимните месеци

20.07.2022 | 14:15 Редактор: Петя Кръстева
ЕК каза с колко да намалим потреблението на газ, Фон дер Лайен: Русия ни изнудва

Режимът на пестене на енергия следва да продължи през целия отоплителен сезон - до 31 март 2023 г. Това са част от предложенията на Еврокомисията, включени в Европейския план за намаляване на търсенето на газ. 

Ако бъде одобрен от страните, той ще помогне да се натрупат газови резерви преди да е дошла зимата, а също и да се управлява газова криза, ако Владимир Путин реши да продължи със силно ограничени доставки. 

В съобщението от Брюксел директно се говори, че Кремъл използва износа на природен газ като оръжие и почти половината държави от ЕС вече са засегнати.

"Русия ни изнудва. Русия използва енергията като оръжие и затова при всички случаи, независимо дали става дума за частично основно прекъсване на руския газ, или за пълно прекъсване... Европа трябва да бъде готова", заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. 

При особено остра криза Европейската комисия може да обяви и тревога на ниво ЕС, налагайки задължително свиване на използвания газ от всичките 27 страни членки. Българският енергиен регулатор поиска спешно от газовите дружества в страната да предоставят информация за това как ще реагират на кризата с доставките на газ.

Предложенията на Европейската комисия стават на фона на по-ранно изказване на Путин от Техеран, че ако Европа изпълни заканата си за намалени цени и обеми на руския петрол, цените "ще скочат до небето"

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК