Президентът на Шри Ланка бяга от Малдивите в Саудитска Арабия

Страната е обхваната от икономическа криза и народно недоволство

14.07.2022 | 12:03 Редактор: Искра Ангелова
Президентът на Шри Ланка бяга от Малдивите в Саудитска Арабия

Президентът на Шри Ланка Готабая Раджапакса напусна Малдивите, след като избяга там от родината си, обхваната от икономическа криза и народно недоволство, предаде Асошиейтед прес.

Той се е качил на самолет на "Саудитските авиолинии", който ще пътува до Сингапур и след това ще продължи към Джеда, Саудитска Арабия, каза официален представител на правителството на Малдивите, пожелал да запази анонимност.

Раджапакса избяга от Шри Ланка вчера сутринта, след като протестиращи превзеха правителствени сгради и поискаха неговата оставка, припомня БТА.

Междувременно протестиращите обявиха днес, че доброволно ще напуснат окупираните от тях сгради, докато парламентът се опитва да състави ново правителство. Един от лидерите на протеста информира АП за този ход, след като председателят на парламента обяви, че се опитва да установи какви са законовите възможности в ситуацията, тъй като президентът Раджапакса е напуснал страната без официално да обяви, че подава оставка и да внесе съответното заявление в тази насока.

Президентът избяга от Шри Ланка, след като през уикенда беше обещал, че ще подаде оставка. Той назначи премиера за изпълняващ длъжността президент в негово отсъствие - ход, който допълнително повиши напрежението в обществото, което обвинява Раджапакса за икономическата криза, причинила остър недостиг на храна и гориво.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК