Турция започна работа по газопровода в Черно море

Работата по полагането на дълбоководни тръби трябва да приключи до есента

12.07.2022 | 17:15 Редактор: Ваня Кузманова
Турция започна работа по газопровода в Черно море

Започна работата по полагането на дълбоководни тръби за пренос на природен газ, открит в Черно море, заяви министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез, цитиран от "Хюриет".

"Полагането на тръбите в плитки води е завършено. Работите в енергийната база на 2500 метра дълбочина в Черно море продължават 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата", написа Дьонмез в Twitter със снимка на кораба "Castorone", който полага тръбите.

Дълъг около 325 метра, широк 35 метра и тежащ 56 529 тона, "Castorone" хвърли котва край Филиос на 6 юли. 12-метровите тръби първо се товарят на по-малки кораби, а след това на "Castorone", който извършва работата си на около 500 метра от брега. Очаква се гигантският плавателен съд да завърши работата по полагането на дълбоководни тръби до есента, пише dnes.bg 

Строителството на подводния газопровод за използване на находище на природен газ в Черно море започна през юни, като правителството се надява да помогне за откъсването на страната от зависимостта ѝ от вноса на енергия.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК