Технологичните компании се борят срещу бунта за връщане в офиса с безплатни концерти и игри

Изискването за работа в офис се разглежда като "поведение от каменната ера"

04.07.2022 | 11:20 Редактор: Теодора Патронова
Технологичните компании се борят срещу бунта за връщане в офиса с безплатни концерти и игри

Служителите на технологични компании в Силициевата долина в момента се бунтуват масово срещу необходимостта да пътуват до офиса. След две години на пандемия и работа от вкъщи много хора са свикнали да работят отвсякъде и не виждат защо трябва да се отказват от новия си начин на живот.

Тази култура обаче среща твърд отпор от страна на някои шефове: работещите в Tesla например трябва да се връщат в офиса - на пълен работен ден. Това става ясно от имейл на шефа на компанията Илон Мъск до служителите. "Ако не се появите, ще приемем, че сте подали оставка", пише Мъск.

Други компании сега пробват различни трикове, за да привлекат служителите обратно. Компанията майка на Google - Alphabet, например. От април 164 хил. служители в цял свят трябва да идват в офиса три дни в седмицата.

Google наскоро нае Лизо, една от най-търсените американски поп певици, за концерт в централата на компанията в Маунтин Вю. Искаме да направим завръщането в офиса "нещо много специално", пише Дейвид Радклиф, който отговаря за въпросите на работното място в Google.

През април производителят на чипове Qualcomm организира в Сан Диего т. нар. happy hour за добре дошли с безплатна храна и тениски, на което събитие главният изпълнителен директор Кристиано Амон лично поздрави служителите. Сега всеки вторник ще се сменят видовете корпоративна храна, а в сряда ще се провеждат спортни дейности, съобщава New York Times.

И Microsoft предложи на служителите си музика на живо, игри и безплатна бира и вино, за да отбележи завръщането им в офиса през февруари.

Apple, от друга страна, не избира подхода на моркова, а на тоягата. Компанията обаче не стига дотам, докъдето стига Мъск: от април насам нейните 154 хил. служители в цял свят трябва да идват в офиса един ден седмично. Постепенно времето за присъствие ще бъде удължено до три фиксирани дни - понеделник, вторник и четвъртък.

В проучване на изследователския институт ADP, проведено през април сред 32 хил. служители, две трети от тях заявяват, че биха обмислили да сменят работата си, ако им се наложи да се върнат в офиса на пълен работен ден. Групата на 18-24-годишните е особено настроена против това (71%). Подобно изискване от страна на работодателите се разглежда като "поведение от каменната ера", казва Ръсел Хенкок, главен изпълнителен директор на мозъчния тръст Joint Venture Silicon Valley.

В проучване на компанията за пазарни проучвания Gartner служителите посочват като причини за нежеланието си да се върнат в офиса времето за пътуване до работа, по-малката гъвкавост, риска от заразяване с коронавирус, както и разходите. На фона на най-високата инфлация от 40 години насам цените на бензина и храната в заведенията в САЩ рязко се повишиха.

Четете повече по темата в investor.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК