НАТО: Китай увеличава силите си, включително ядрени оръжия, тормозейки своите съседи

"Сега сме изправени пред ера на стратегическа конкуренция", заяви Йенс Столтенберг

30.06.2022 | 15:23 Редактор: Искра Ангелова
НАТО: Китай увеличава силите си, включително ядрени оръжия, тормозейки своите съседи

Китай не е противник на НАТО, но представлява сериозно предизвикателство, заяви днес генералният секретар на Организацията на Северноатлантическия договор Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

"Сега сме изправени пред ера на стратегическа конкуренция. Китай увеличава значително своите сили, включително ядрените си оръжия, тормозейки своите съседи, включително Тайван", каза Столтенберг на пресконференция в края на първия ден от срещата на върха на НАТО в Мадрид.

Той обобщи, че "Китай не е наш противник, но ние трябва да сме наясно за сериозните предизвикателства, които той отправя".

"НАТО планира да засили своето сътрудничество с партньорите си от Индийско-Тихоокеанския регион", заяви Столтенберг, цитиран от ДПА и БТА.

Като конкретни сфери той посочи киберсигурността, морския транспорт, технологичното развитие и борбата с климатичните промени.

"Нарастващата агресивност на Китай и неговите политики на принуда имат последици за сигурността на нашите съюзници и партньори", подчерта Столтенберг.

Той изброи като страни партньори на НАТО от Индийско-Тихоокеанския регион Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея и Япония. Тези държави за първи участват в среща на върха на организацията, обърна внимание Столтенберг.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК