Китай осъди напразните усилия на НАТО да го очерни

Алиансът публикува новата си Стратегическа концепция, определяща Пекин като заплаха за неговите интереси

30.06.2022 | 14:25 Редактор: Ваня Кузманова
Китай осъди напразните усилия на НАТО да го очерни

Китай осъди "напълно напразните" усилия на НАТО да го "очерни", след като алиансът публикува вчера новата си Стратегическа концепция, определяща Пекин като заплаха за неговите интереси, предаде Франс прес.

"Този така наречен документ "Стратегическа концепция" на НАТО игнорира реалността и представя изопачено фактите", реагира говорителят на китайското министерство на външните работи Чжао Лицзян.

"Той упорито и погрешно се опитва да представя Китай като системно предизвикателство и да очерня китайската външна политика", каза Чжао на редовна пресконференция и подчерта "твърдото противопоставяне" на Пекин на подобни формулировки.

НАТО обяви вчера, че Китай представлява "предизвикателство" за "интересите" и "сигурността" на нейните страни членки в новата си Стратегическа концепция, приета по случай срещата на върха на пакта в Мадрид, информира БТА. 

"Амбициите, обявени от Китай, и неговата политика на принуда отправят предизвикателство към нашите интереси, нашата сигурност и ценности", пише в документа.

НАТО ревизира своята Стратегическа концепция за първи път от 2010 г.

Досега Китай, който традиционно не влизаше в зоната на интереси на НАТО, не бе споменаван в този документ, отбелязва АФП.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК