Радев в Мадрид: НАТО се завръща към същинската си мисия - гарант на суверенитета

Новата среда на сигурност изисква нови подходи и решения, заяви президентът

29.06.2022 | 12:27 Редактор: Тодор Петров

След десетилетия на фокусиране върху борбата с тероризма и укрепването на мира далеч от региона ни, сега НАТО се завръща към своята същинска мисия да бъде гарант на суверенитета, сигурността и териториалната цялост на страните членки. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти преди церемонията по официално посрещане на държавните и правителствените ръководители, участващи в срещата на върха на НАТО в Мадрид, Испания. 

Президентът отбеляза, че срещата на върха на НАТО започва в ключов момент при радикално променена стратегическа среда за сигурност в резултат на руската агресия в Украйна и засилена конкуренция между основните стратегически играчи на глобалната сцена. 

"Новата среда на сигурност изисква нови подходи и решения, които да гарантират, че войната в Украйна няма да разшири своя териториален обхват", заяви Румен Радев, съобщиха от пресслужбата на президента.

Във връзка с дискусиите по новата Стратегическа концепция на НАТО държавният глава отбеляза, че страната ни е участвала активно по отношение най-вече за създаването на нови, адекватни отбранителни способности, повишаване на логистичния капацитет на енергийната и транспортна свързаност с умело и ефективно използване на общите фондове на Алианса. 

Държавният глава посочи още, че в Мадрид се очаква да се обсъдят и въпросите за преодоляване на вторичните ефекти от войната в Украйна, сред които глобалната заплаха за продоволствената сигурност и произтичащите от това нови миграционни вълни. Очаква се и официалната покана към Швеция и Финландия за присъединяване към Алианса.

Снимка: Пресцентър на президентството

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК