Радев: Дано Петков е обмислил последствията от изгонването на руските дипломати

"Надявам се премиерът в оставка да е взел това решение на базата на достатъчно информация", заяви президентът

29.06.2022 | 10:57 Редактор: Искра Ангелова

Не мога да коментирам въпроса с изгонените руски дипломати, не разполагам с достатъчно информация. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Мадрид.

"Надявам се министър-председателят в оставка да е взел това решение на базата на достатъчно информация и да го е обмислил добре - и като мащаби, и като последствия", каза още президентът.

В испанската столица Радев е за срещата на върха на НАТО.

"Новата среда за сигурност изисква нови подходи и решения, за да не увеличи войната в Украйна своя териториален обхват. Алиансът се връща към същинската си мисия - да бъде гарант за териториалната, сигурност и суверенитета на членовете си. Това означава повишена отговорност и единство. А това от своя страна означава повишени амбиции, повече ресурси - и като национално инвестиране, и като общи разходи за отбрана", обясни президентът.

"България активно участва в дискусиите по новата стратегическа концепция. През 2019 г. България беше сред инициаторите на създаването на ускорителя за иновации в отбраната и на фонда за иновации на НАТО. Това ще е един от основните акценти на срещата”, обясни Радев.

Предстои да се вземат важни решения за Източния флаг и дългосрочната адаптация за отбранителния издържащ потенциал.

Снимка: Президентството

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК