Ужасът на бомбардировките няма край за украинците, Зеленски и Джонсън с настоявания

В Мариупол над 100 тела са открити под отломките на жилищна сграда

27.06.2022 | 13:56 Редактор: Теодора Патронова

Руските войски продължават с ожесточените бомбардировки в Украйна и столицата Киев, докато лидерите на Г-7 обсъждат нов натиск върху Русия да спре бойните си действия. 

Безсънна нощ в Киев, след като столицата беше ударена от руски ракети след седмици на затишие. В центъра на столицата хора се разхождат сред отломки от рухнала жилищна сграда.

Жена бяга от интензивните бомбардировки в Северодонецк и търси убежище в Киев. Ужасът на войната обаче отново я застига. Руските войски обстрелват и новия ѝ дом. Тя успява да изведе домашните си любимци, които са в безопасност, но на улицата - засега.

"Ужасът на бомбардировките ме застигна отново. Взрив и разруха. Аз имам две котки и едно куче. Успях да се спася заедно с моите домашни любимци. Оцелях и избягах от Северодонецк, сега и тук в Киев ще се справя", разказа тя.

Новата серия от бомбардировки в Киев се случва на фона на провеждащата се среща на Г-7, чийто фокус е насочен към Украйна. Президентът Володимир Зеленски направи виртуално обръщение към лидерите на седемте най-богати държави. 

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън настоява за действия за извеждане на зърното от блокираните пристанища на Украйна, тъй като рискът от продоволствена криза в Африка и Близкия изток нараства все повече.

Според министерството на отбраната на страната, обстрелът в района на Изюм в Източна Украйна през последната седмица предполага, че Русия се опитва да възвърне позициите си там. А в района на Лисичанск доброволци се опитват да евакуират цивилни, докато руските войски се приближават към ключовия град на бойното поле в източен Донбас. Но някои местни жители отказват да напуснат родните си места, като обясняват, че са на страната на Русия.

А в Мариупол над 100 тела са открити под отломките на жилищна сграда. Пристанищният град падна в ръцете на руснаците миналия месец, след като беше почти изравнен със земята след обстрел. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК