Руска ракета прелетя критично ниско над атомна централа, Украйна къса споразумения с Москва

Всякакви щети върху енергоблока може да доведат до страшна ядрена катастрофа, уточняват от "Енергоатом"

27.06.2022 | 12:57 Редактор: Елеонора Танева

Украйна съобщи за руска ракета, която е прелетяла критично ниско над южноукраинска атомна електроцентрала. "Енергоатом" публикува в профила си във Facebook кратко видео с прелитането на ракетата от юг на север от Украйна. 

"Русия продължава да застрашава сигурността не само на Украйна, но и на цяла Европа. Всякакви щети върху енергоблока ще имат много сериозни последици и могат да доведат до страшна ядрена катастрофа", пише в публикацията.

Междувременно Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна съобщи в канала си в Telegram, че прекратява две международни споразумения с Руската федерация в областта на ядрената безопасност. Заповедта е подписана на 24 юни. 

Едното споразумение е за сътрудничество между Министерството за опазването на околната среда и ядрената безопасност на Украйна и Федералния надзор на Русия за ядрена и радиационна безопасност. Другото е между Държавния комитет за ядрено регулиране на Украйна и Руския федерален надзорен орган за ядрена и радиационна безопасност, за обмен на информация и сътрудничество в областта на регулирането на безопасността при мирното използване на ядрената енергия.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 1 година
ходи докажи, че не е украински фейк тая новина Сигнализирай за неуместен коментар