Шарл Мишел: Опасните игри на глада на Русия са причината за световната продоволствена криза

Той потвърди, че блокът се ангажира да подкрепя възстановяването на Украйна

26.06.2022 | 17:00 Редактор: Теодора Патронова
Шарл Мишел: Опасните игри на глада на Русия са причината за световната продоволствена криза

Опасните "Игри на глада" на Русия са единствената причина за световната продоволствена криза, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на днешната среща на върха на Г-7.

Лидерите на седемте най-богати държави в света се събраха в Германия за разговори относно допълнителни санкции срещу Русия и средносрочното и дългосрочното възстановяване на Украйна.

По време на пресконференция на срещата на върха Мишел заяви, че Кремъл използва храните като "тихо оръжие за война".

"Трябва да се противопоставим енергично на руската пропаганда за цените на храните и торовете", каза той и добави, че ЕС подкрепя усилията на ООН за повторно отваряне на морските пътища по начин, който да отговаря и на опасенията за сигурността на Украйна, съобщи БГНЕС.

Той заяви, че се подкрепят и глобални инициативи за продоволствена сигурност. "ЕС работи за мобилизирането на близо 600 млн. евро в подкрепа на най-засегнатите партньори."

Мишел потвърди, че блокът се ангажира да подкрепя възстановяването на Украйна.

"Със страните от Г-7 споделяме едни и същи цели: да прекъснем кислорода от военната машина на Русия, като същевременно се погрижим за икономиките си. ЕС ще подкрепи Украйна в дългосрочен план", заяви той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
7 rate up comment rate down comment 0
vasil tanev
преди 1 година
Игрите на глада !!много хубав филм но без участието на Русия ..ето как деиства ЕСза всичко е виновен ПУТИНили РУСИЯче ЕСизпраща милиони милиарди евро на украина това не влиза в сметката че Западът подготвя нови санкций срещу Русия това също не е важно СЕДЕМТЕ най БОГАТИ страни НЕ МОГАТ да разрешат този въпрос .. И отново опираме до Русия!!...ТА НЕ РАЗБРАХ КАКВА Е ЦЕЛТА ?? ДА УНИЩОЖИМ ЕДИН НАРОД ИЛИ ЕДНА ДЪЖАВА ??? кое от двете или и двете ??в този план се намеси и нашият министър председат Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 1
какъв честен човек
преди 1 година
само като му видиш снимката и разбираш че истината струи от неговите слова Сигнализирай за неуместен коментар